Actueel Leerlingen Dr. Nassau College Norg brengen met proeverij bijzondere voorgerechten op tafel

Leerlingen Dr. Nassau College Norg brengen met proeverij bijzondere voorgerechten op tafel

Het Dr. Nassau College in Norg heeft als motto ‘Onderzoek en onderneem’. Dat de school dit motto waarmaakt, blijkt wel weer uit het project dat de afgelopen maanden centraal stond tijdens de talenturen voor klas 2C en klas 2D. Van Restaurant Tafel20 uit Norg kregen de leerlingen van deze klassen in november de bijzondere opdracht een proeverij van voorgerechten te bedenken en te vervaardigen. Op woensdag 9 maart zullen de resultaten van het denk- en kookwerk aan de opdrachtgever gepresenteerd worden die dan kan vaststellen tot welke culinaire bijzonderheden zijn vraag uit de praktijk geleid heeft.

Binnen de talenturen wordt geregeld samengewerkt met opdrachtgevers - meestal organisaties en bedrijven uit de regio - in projecten rond vragen uit de praktijk. In de afgelopen periode was dat dus Restaurant Tafel20 dat de leerlingen de opdracht gaf zich in te leven in de denkwereld van de restaurantkok en een proeverij van vijf voorgerechtjes te bedenken waarvan er uiteindelijk drie gemaakt moeten worden. Als deelopdrachten waren er voor de verschillende projectgroepen verschillende aanvullende eisen. Zo was er bijvoorbeeld een groepje dat zich toelegde op het verwerken van zogenaamd vergeten groenten. Verder was het voor alle leerlingen een vanzelfsprekende randvoorwaarde dat het geheel van de gerechtjes tezamen met een sausje en garnering op de kaart van het restaurant zou moeten passen.

Nadat de eerste fase van het project, die bestond uit onderzoek- en denkwerk, afgerond werd, was het half februari tijd voor de noodzakelijke blik in de werkpraktijk van de kok. Met een bezoek aan de horeca/koksopleiding van het Noorderpoort in Groningen kregen de leerlingen een goed beeld van de wereld van de voedsel- en gerechtbereiding. Gewapend met deze praktijkkennis kan nu de laatste hand gelegd worden aan de proeverijen die op 9 maart gepresenteerd zullen worden aan opdrachtgever Restaurant Tafel20.