Actueel Gepersonaliseerd onderwijs: meer dan kennis alleen

Gepersonaliseerd onderwijs: meer dan kennis alleen

Dr. Nassau College is met de locaties Norg en Aa en Hunze volledig overgegaan op gepersonaliseerd onderwijs. Hiermee zijn de twee locaties de eerste middelbare scholen in Drenthe die dit aanbieden. De reden voor de overgang is simpel, want: gelijke kansen, vragen om ongelijk onderwijs.

Bij binnenkomst in het schoolgebouw in Gieten valt het onmiddellijk op: de leerlingen van de eerste twee klassen van Dr. Nassau College Aa & Hunze zitten niet rij aan rij in een klaslokaal, maar samen in de centrale ruimte. In groepjes aan een tafel of op de groene en zwarte banken. Op tafel staan iPads, waar ieder kind zijn of haar persoonlijke rooster kan vinden. Ernaast liggen logboeken en leermaterialen. Gezamenlijk en in goed overleg worden de verschillende taken gemaakt. “Het fijne is dat je altijd alles bij de hand hebt”, legt Eline (12) uit. “Je kunt geen boeken vergeten en hoeft ze ook niet de hele dag te tillen.” De leerlingen om haar heen knikken. Eén van hen is Linde, ook 12. “Ik vind het een fijne manier van werken. Ik sport heel veel, maar doordat je op school alles kunt inplannen, heb je alleen huiswerk als je iets niet af hebt. Ook de sfeer op school vind ik heel fijn. Het is gezellig met veel zitjes.”

Het beste uit zichzelf halen

Waarom gepersonaliseerd onderwijs? “Gelijke kansen vragen om ongelijk onderwijs”, zegt directeur regiovestigingen Annalies Mulder. “Alle leerlingen zijn immers uniek. Op onze school willen we kinderen klaarstomen voor een wereld die sterk zal verschillen van de wereld waarin we nu leven. We zijn en blijven een kenniseconomie, maar vaardigheden als kritisch denken, multitasken en goed communiceren worden steeds belangrijker. Kinderen hebben meer nodig dan kennis.”

Het uitgangspunt van gepersonaliseerd onderwijs is dan ook altijd de leerling. Op de school wordt daarom leerdoelgestuurd onderwijs aangeboden. Leerlingen stellen zelf de leerdoelen waaraan ze willen werken op: van een weekdoel tot een langetermijndoel. Deze doelen baseren ze op de deadlines van docenten. Leerlingen mogen zelf kiezen waar ze werken, mogen vakken afsluiten op een hoger niveau en kunnen werken op eigen tempo. Op deze manier worden ze eigenaar van hun eigen leerproces. Hierbij worden ze geholpen door hun coach. “Leerlingen helpen om het beste uit zichzelf te halen. Dat is de essentie van gepersonaliseerd onderwijs. Als ze hier van school komen hebben ze een onderzoekende houding, kunnen ze plannen, samenwerken en zichzelf redden. Want daar hebben ze hier écht de ruimte voor gekregen.”

Kennismaken

Ook kennismaken met Dr. Nassau College Aa & Hunze en met eigen ogen zien hoe gepersonaliseerd onderwijs werkt? Op donderdag 14 december is een informatieavond voor ouders die graag meer willen weten over dit onderwerp. Op donderdag 8 februari is de grote open dag. Tussendoor vinden er nog verschillende momenten plaats waarop kinderen kennis kunnen maken met de school en de onderwijsvorm. Kijk voor meer informatie op: https://aaenhunze.nassaucollege.nl/