Actueel Dr. Nassau College Beilen klaar voor afvalrace in regiofinale First Lego League

Dr. Nassau College Beilen klaar voor afvalrace in regiofinale First Lego League

Op 12 december a.s. vindt de regiofinale plaats van de wereldwijd opgezette First Lego League waaraan dit jaar bijna driehonderdduizend kinderen uit meer dan tachtig landen meedoen. Samen met andere teams uit de regio Groningen/Drenthe-Noord strijdt het Enigma-team van het Dr. Nassau College uit Beilen dan om een plaats in de Benelux-finale van deze ‘Legowedstrijd’. Winnaar daarvan vertrekt in april naar Amerika. Natuurlijk hopen de leden van het Enigma-team uit Beilen zover te komen met alles wat zij bedacht, gebouwd en gedaan hebben voor de wedstrijdopdrachten van dit jaar waarin het zoeken van oplossingen voor afvalverwerking centraal staat.

De First Lego League is een jaarlijkse wedstrijd rond een bepaald thema waarin met verschillende onderdelen punten te verdienen zijn: het ontwerpen van een robot die zo goed mogelijk een parcours aflegt, het bedenken van oplossingen rond een probleem op het gebied van techniek en technologie én de manier waarop de zogenaamde ‘core values’ ingevuld zijn. Dat laatste - sportiviteit, samenwerking en respect voor elkaar hebben - is wel de makkelijkste opdracht voor de leerlingen uit Beilen die gewend zijn aan het op deze manier samenwerken met elkaar ook buiten de eigen klas. Het team wordt begeleid door  drie docenten, en door een vader die bereid is elke twee weken een middag vrij te nemen om de bedenkers bij te staan. Ook ouderhulp in de vorm van t-shirtsponsoring bewijst dat de school niet alleen hecht aan goede contacten tussen leerlingen onderling en tussen de school en ouders, maar ze ook echt heeft.

De opdrachten een robot én oplossingen rond afvalverwerking te bedenken - hoe afval te voorkomen en hoe afval te verwerken - doen een groter beroep op de technische vaardigheden van de zeven leerlingen die het team vormen. Ze zijn met behulp van een sollicitatieprocedure geselecteerd uit de eerste drie klassen van alle drie de schooltypen - mavo, havo en vwo - van het Dr. Nassau College. Dankzij deze diversiteit in opleiding en leeftijd kan het Enigma-team op de meest uiteenlopende manieren naar de uitdagingen kijken. Dat is de beste garantie voor de mooiste oplossingen. Niet voor niets dat de naam Enigma gekozen is: de naam die voorgoed verbonden is met de code waarvan iedereen dacht dat hij onkraakbaar was, totdat een multidisciplinair team er een oplossing voor vond die de Tweede Wereldoorlog wist te bekorten. Of de Enigma-robot als beste de verschillende missies in de robotwedstrijd uit gaat voeren en of het Enigma-team de overtuigendste aanpak van afval heeft bedacht, zodat de leerlingen uit Beilen door kunnen naar de Benelux-finale in Venlo zal 12 december a.s. duidelijk worden.