Actueel Column: Doorzetten en voortzetten

Column: Doorzetten en voortzetten

Een reeks aan informatieavonden, kennismakingsmiddagen en een diplomering als toetje. Moe maar voldaan ga ik samen met mijn collega’s de laatste werkdagen voor de vakantie in.

Ik denk dat we trots mogen zijn op dat wat we neerzetten en meemaakten dit jaar. Een start van het schooljaar waarin we onze eerder vastgestelde ambities bundelden en besloten er keihard voor te gaan om gepersonaliseerd onderwijs te realiseren.  Met leerlingen, ouders en collega’s tegen beperkingen van bepaalde systemen aanlopen, waardoor we een spannend besluit namen en overstapten naar het Learning Portal van Kunskapsskolan. Als team je durven onder te dompelen in een ander manier van onderwijs verzorgen, waarbij wij als docenten van ons ‘vakidioten-eilandje’ af moesten stappen om onze gezamenlijke visie uit te dragen. Een jaar waarin wij onze leerlingen vermoeid hebben met ladingen feedback, maar ook het gevoel van ‘lekker hoge cijfers scoren’ hebben aangeleerd. Maar ook momenten beleefden waarop onze eerstejaarsleerlingen eigenaarschap toonden waar we de tranen van in de ogen kregen bij de logboekpresentaties!

Wat een jaar!

Trots ben ik op onze leerlingen, hoe zij kritisch en afwachtend alles op zich af hebben laten komen waar we ze voor gezet hebben. Trots op hoe we hebben gezien dat ze er allemaal toch voor zijn gegaan om hun weg te vinden hier op school. Bijzonder om te zien hoe leerlingen zijn gegroeid en dan zeker niet alleen in de lengte!

Vol vertrouwen ben ik als het gaat om de vervolgstap die bij de start van het schooljaar gerealiseerd gaat worden om gepersonaliseerd onderwijs te optimaliseren. Vol vertrouwen in het team van medewerkers die hun deel genomen hebben om al het werk op te pakken, maar ook een groep nieuwe gemotiveerde docenten mee gaan nemen in het systeem.

Heel erg dankbaar ben ik voor de feedback die we ontvingen van ouders. Soms even zweten, dat lazen jullie al eerder, maar o zo nuttig dat de informatie tot ons kwam. Ik hoop dat u hebt gezien dat we geprobeerd hebben om alles op te pakken, mee te nemen en een verbeterslag gemaakt hebben. Mega dankbaar voor de rol van de klankbordgroep in dit geheel die zich op een open manier hebben uitgelaten over knelpunten, maar ook de pareltjes uit deze werkwijze wisten te filteren.

Intens gelukkig heeft het mij gemaakt dat ik dit alles meemaakte en mee kon werken aan het verwezenlijken van onze doelen. Al ben ik volgend jaar dan niet fysiek aanwezig en werkzaam op het Dr. Nassau College Aa en Hunze, ik voel dat dit een succes gaat worden!

Vele groeten en nogmaals dank!

Oline Lanting