Actueel Asser leerlingen debatteren in Raadszaal van het Stadhuis

Asser leerlingen debatteren in Raadszaal van het Stadhuis

Op vrijdagmiddag 18 maart organiseren het Dr. Nassau College, PrO Assen en Plateau openbaar onderwijs Assen een debat voor leerlingen van het openbaar onderwijs in Assen. Ongeveer 40 leerlingen zullen in de Raadszaal van het Stadhuis met elkaar in debat gaan. Het debat wordt georganiseerd in het kader van de landelijke openbaar onderwijs campagne “School!Week”.  Alle openbare scholen laten in deze week zien hoe waardevol het openbaar onderwijs is.

Openbaar onderwijs staat voor onderwijs dat voor ieder kind toegankelijk is en dat zoveel mogelijk leerlingen, met aandacht voor hun verschillen, optimale ontwikkelingsmogelijkheden biedt. Wederzijds respect, waarden en normen,  ieder kind welkom, open en democratisch zijn kernwaarden van het openbaar onderwijs.

Bij het leren debatteren komen veel aspecten uit deze kernwaarden aan bod. Leerlingen leren om zichzelf te presenteren, een mening te verkondigen en met respect te luisteren naar meningen van anderen. Vaardigheden die belangrijk zijn om straks als volwassen burger te kunnen deelnemen in de maatschappij.

In de week voorafgaand aan het debat besteden alle openbare scholen in Assen aandacht aan debatteren. Iedere school kiest twee leerlingen die meedoen aan het openbaar onderwijsdebat in de Raadszaal van het Stadhuis in Assen. De deelnemers zijn leerlingen van het Dr. Nassau College locatie Penta en locatie Quintus, leerlingen van PRO Assen (Praktijk Onderwijs) en leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen van Plateau openbaar onderwijs. De leerlingen variëren in leeftijd van 10 tot 17 jaar. De organisatie van het debat houdt rekening met dit leeftijdsverschil.

Op vrijdagmiddag 18 maart tussen 13.30 uur en 15.15 uur gaan de leerlingen met elkaar in debat naar aanleiding van stellingen. Iedere deelnemer mag twee supporters meenemen die vanaf de publieke tribune in de Raadszaal de debaters door middel van applaus kunnen ondersteunen. Het debat wordt geleid door een debatleider die er voor zal zorgen dat het debat op een goede manier gevoerd wordt. De debatleider is een leerling van de bovenbouw van het Dr. Nassau College.

De raadsleden mevrouw Booij-Venekamp (PLOP), de heer Prent (OpAssen), de heer Wienen (Christen Unie), mevrouw Eshuis (D66) en de heer Kootstra (D66) zullen hierbij aanwezig zijn. Ook burgemeester Out is aanwezig, wellicht kan hij de jonge debaters voorzien van een aantal goede adviezen.